Beslenme

Korona Günlerinde Bağışıklık ve Beslenme Rehberi

Korona virüs pandemisi yüzünden eve kapalı günler geçiriyoruz. Bağışıklık sistemimizi destekleyecek şekilde beslenmek dikkat ve özen göstermek şartıyla zor değil. Tüm dünyadan sağlıkçıların aşı ve tedavi arayışı sürerken biz evde oturanlar da kendimizi korumak için önlem almaya başladık.

Korona günlerinde beslenme rehberi

Dinlediğimiz uzmanlar ve araştırmalarımız bize güçlü bir şekilde şunu söylüyor: bağışıklık sisteminizi güçlendirin!

Önce bir mini-kötü haber: kendimizi koronaya karşı korumak için sihirli bir hap, vitamin desteği ya ilaç (henüz) yok. Şimdi iyi haber: bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için bunlara ihtiyacımız da yok. Aslında yapmamız gerekenler, küçük bir kaç modifikasyon ile, uzmanların bize on yıllardır söylediklerinden farklı değil: Egzersiz yapın, moralinizi yüksek tutun ve doğru beslenin. Peki doğru beslenmek için ne yapmalıyız? Vegan beslenmek çözüm mü?

Öncelikle şunu unutmamalı. Her gün yediğimiz besinlerin mutlaka yarısı meyve ve sebzelerden oluşmalı. Hastalıklarla kolayca savaşıp onları yenen güçlü bir bağışıklık sistemi için vitamin, mineral ve bitkisel besinlerin ne kadar yaşamsal olduğunu milyonlarca kez duymuş olabilirsiniz. Ama bir kez daha yüksek sesle haykırmanın faydası var.

Diğer yarısı diye merak edenler için kısa cevabımız ise: protein ve tahıllar. Öte yandan birçok uzmanın söylediğine kulak verirsek; tam da bu günlerde protein ihtiyacımız vitamin ihtiyacımızdan daha az. Çünkü bedenimizi kaslarla kuşatmak için değil, bağışıklığımızı güçlendirmek için kolları sıvamış bulunuyoruz. Korona günleri geçtikten sonra tekrar plajda nasıl görüneceğimizle ilgilenmek için bolca zamanımız olacak. Bu sebeple bu yazıda proteine ve sağlıklı protein kaynakları olan süt, yumurta ile fındık ve ceviz gibi kabuklu yemişlere yer vermedik. Bunları zaten tüketmelisiniz.

Koronavirüs sokakta kol gezerken, evde bağışıklık sistemini güçlendirmek için bazı temel besinleri günlük diyetimizde mutlaka bulundurmamız gerekiyor.

Beta Karoten

Güçlü bir bağışıklık sistemi deyince akla gelen A vitamini ve bunun kaynağı olan beta karoten özel bir yer kaplıyor. Bunun için de, korona günleri listesinde ilk sırayı hakediyor. Çünkü vücudumuza giren yabancı maddelere karşı antikorların savaşında onların en büyük silahlarından biri durumunda. 

Havuç, kıvırcık lahana, brokoli, ıspanak en bilinen beta karoten kaynaklarından. Koronavirüs sebebiyle eve kapandığımız bu süre zarfında, günlük diyetimizde bunlardan birine mutlaka yer vermeliyiz.

Koronavirüs beta karoten diyeti

C Vitamini

C vitamininin bağışıklıkla ilişkisi yeni ortaya çıkmadı. Kış ayları boyunca grip ve soğuk algınlığı kapıyı çaldığında hemen sarıldığımız desteklerin başında geldiği malum. Nedeni basit: C vitamini beyaz kan hücrelerini ayırt eden antikorların kan seviyesini yükseltmeye yardımcı oluyor. Bu da bedenimizin ihtiyacı olan tipte savunmayı devreye sokmasını tetikliyor.

Son yıllarda C vitamininin günlük dozu konusunda uzmanların tartışmalar yaşadığı ve koronavirüs kapıdayken değişik yaklaşımların birbiri ile yarıştığı göz önüne alınırsa, yeterli ve risk içermeyen bir dozun günlük en az 200 miligram olduğu düşünülebilir.

C vitamini kaynağı besinlerin başında portakal, çilek, bürüksel lahanası, kivi, brokoli, yeşil biber ya da kırmızı biber geldiğini hatırlatalım.

Korona korunmak için c vitamini

Probiyotikler ve Prebiyotikler

Modern tıbbın babası Hipokrat “bütün hastalıklar bağırsakta başlar” demişti ama onun ne kadar doğru söylediğini anlamamız için neredeyse 2000 yıl geçmesi gerekti. Şu anda tüm sağlık dünyasının hemfikir olduğu bir konu varsa o da probiyotik ve prebiyotiklerin bağışıklığımız için ne kadar önemli olduğu.

Çünkü bu iki grupta yer alan besinler, bağışıklığımız için temel bir rol oynayan mikrobiyotanın sağlığı ile doğrudan ilgili. Mikrobiyota dediğimizde vücudumuzda (özel olarak bağırsaklarımızda) bizimle birlikte yaşamını sürdüren, sayıları trilyonlarla ifade edilen kalabalık bir mikroskopik canlı nüfusu anlıyoruz.

Prebiyotikler için muz, sarmısak, soğan, kuşkonmaz, enginar, tam tahıllı ürünleri tüketmeliyiz. Probiyotiklerin ise fermente ürünler olan yoğurt, kefir, eskimiş peynirler ile ekşi mayalı ekmekte bulunduğu bir sır değil.

Korona ve probiyotik beslenme

D Vitamini

Bedenimizde bakteri ve virüsler gibi (tıpçıların deyimiyle söylersek) bulaşıcı ajanları bulan ve seçerek yok eden özel bir protein yer alıyor. İşte D vitamini bu proteinin düzenlenmesinde kilit rol oynadığı için bedenimizde yeterli miktarda bulunması çok hayati. Özellikle korona yüzünden evde hapis kaldığımız bu zamanlarda.

Bunun yanı sıra D vitamini de C vitamini gibi beyaz kan hücreleri üzerinde etkili. Beyaz kan hücrelerinin bakteri ve virüslerin bedenimizde yayılmasını azaltma görevi bulunuyor. 

D vitamini sentezlemenin bir başka yolu olan güneş ışınlarından, koronavirüs karantinası sırasında mahrum kaldığımızı göz önüne alırsak konunun önemi daha da belirginleşmekte. 

En iyi D vitamini kaynakları arasında yağlı balıklar bulunuyor. Konserve de olsa ton, sardalya ve somon tüketmek bu yüzden gerekiyor. Ayrıca mantarlar, portakal suyu, yumurta sarısı ve morina yağı gibi besinleri de listeye eklemeliyiz.

Koronavirüs ve çinko beslenme

Çinko

Bağışıklık sistemi için vazgeçilmez bir madde olan çinko, onu hem geliştiriyor hem de tehditleri doğru algılamasına yardımcı oluyor. Ayrıca çinkonun soğuk algınlığı belirtilerinin daha kısa sürede atlatılmasına yardımcı olduğuna işaret eden çeşitli çalışmalar son yıllarda belirmeye başladı.

Çinko deniz ürünleri ile kabuklu yemişler ve fasulyelerde bulunuyor. Mercimek, nohut, güçlendirilmiş tahıllar bunlar arasında. Ayrıca kümes hayvanlarının beyaz etli olmayan kısımları, daha eti buna dahil. Yoğurt da. Eğer bulabiliyorsanız istridye, yengeç, istakoz etleri çinko içeren deniz mahsüllerinden.

D vitamini, Koronavirüs ve balık

Korona Günlerinde Sıvı Beslenmenin Önemi

Geldik en önemli maddeye. Bedeninizi susuz bırakmayın. Yeterince sıvı tükettiğinize emin olun. Kadınlar günde 2.7 litre, erkekler ise 3.7 litre sıvı tüketmeye dikkat etmeli.

Korona ve sıvı beslenme detoksuKoronavirüs salgını tedbirlerine uyarak evde kalırken bağışıklığımızı da güçlendirmenin en güzel yollarından biri de sıvı beslenme. Sıvı detoks diyeti yaparak hem bu yazımız boyunca saydığımız besin maddelerini aldığımızdan hem de yeterince sıvı tüketmek konusunda kendimize yardımcı olduğumuzdan emin olabiliriz.

Freshteria sıvı detoks ürünleri soğuk sıkım ve katkısız, 100% doğaldır. Bağışıklığınızı yukarı çekerken, doğru beslendiğinizden de emin olursunuz. 

Koronaya karşı bağışıklık için sıvı detoksu listemizdeki ürünlere aşağıdaki içeriklere tıklayarak göz atabilirsiniz.

ACI BİBER ALKALİ SU ALOE VERA ANANAS ARMUT BADEM BAL CEVİZ CHİA TOHUMU DEMLENMİŞ YEŞİL ÇAY ELMA ELMA SİRKESİ FİLTRE SU HAVUÇ HİMALAYA TUZU HİNDİSTAN CEVİZİ HURMA ISPANAK KAKAO TOZU KAKULE KARA LAHANA KENEVİR TOHUMU KETEN TOHUMU KİŞNİŞ KIRMIZI ELMA LİMON LİMON SUYU MAYDANOZ MUZ NANE PANCAR PORTAKAL SAF SALEP SALATALIK SAP KEREVİZ SOĞUK SIKIM BUĞDAY ÇİMİ SUYU SUSAM SÜT TAZE ZENCEFİL VANİLYA YAĞSIZ SÜT YER FISTIĞI YEŞİL ELMA YULAF EZMESİ ZERDEÇAL

Unutmayın Freshteria ürünleri el değmeden üretiliyor ve şişeleniyor. Kapınıza kadar gönderiliyor. Gönderilmeden önce dezenfekte ediliyor.

Sağlıkla kalın!

Korona Günlerinde Sıvı Detoks Diyeti

Related Posts